Utmärkelser och recensioner

Utmärkelser

Litteratur och distributionsstöd

Mottagaren - (ett flertal gånger) - av Kulturrådets  litteratur-och distributionsstöd till böcker av  god kvalitet.

Författarfondens arbetsstipendier

Mottagaren - (ett flertal gånger) - av Författarfondens arbetsstipendier till upphovsmän för den litterära kvaliteten.

 

Recensioner

 

Kugi älskar smycken

Abbyan Ali har skrivit och illustrerat ännu en bok på svenska under temat ”Kugi älskar …”.  
 

Kugi älskar smycken handlar om Kugi och hans bror Guli.  Kugi och Guli utstrålar glädje och iver inför de möten de har i boken. De möter Ero, en massaj, som har långt, rött, flätat hår.

 

Ero har med sig andra män och kvinnor från sin by. Språket är enkelt och lättbegripligt, med en blandning av faktaframställning och berättelse. En informativ berättelse om ett afrikanskt folk – massajerna.

 

- BTJ Recension (Lektör Agneta Willans)

 

Kugi älskar sagor 

Hela berättelsen sjuder av värme, genuin berättarglädje och autenticitet och fängslar från första stund.

Omslagets innerligt varma bild där alla, gamla och unga, sitter samlade runt elden och andäktigt lyssnar till gammelfarmor Ayeyos spännande saga, fångar verkligen den goda kulturella gemenskap som genomsyrar

Abbyan Alis böcker om Kugi.

 

De ger värdefull återkoppling till den somaliska kulturen för barn med rötter därifrån och spännande inblickar i andra människors verklighet för andra. De väcker nyfikenhet och stolthet. Boken har en sida kort text och en helsidesbild där vi får se människorna i sin miljö. Allt är färgrikt och människornas uttryck personligt och levande.

 

Gammelfarmor, Ayeyos saga får vi ta del av i sin helhet.Texten blir då tätare, men inte svårare (läses utan svårighet av ett läskunnigt lågstadiebarn).  Ayeyos saga har en vacker sensmoral: "visdomen har ingen ålder, våra barn är också visa".

Jag tycker att Kugi älskar sagor är författarens starkaste bok hittills.

 - BTJ Recension (Eva Lexell Törnblom)

Kugi älskar språk

Jag tycker om dessa böcker om den svensk-kenyanske pojken Kugi och hans lillebror Guli. De känns så äkta i syfte, berättelse och hantverk och är därför viktiga. Språket och konstnärligheten i illustrationerna utvecklas i bok efter bok. Språket flyter lätt med mycket dialog.

 

Illustrationerna är mycket levande, uttrycksfulla och färgglada i autentiska miljöer. Den varma och  goda mänskligheten mellan barn och vuxna är densamma. I varje bok möter vi nya delar av hur det är att ha rötter i två kulturer; att leva i Sverige med mamma och ha viktiga släktingar som bor på ett annat sätt i Kenya.

 

Till skillnad från de flesta barnboksserier så växer huvudpersonerna och blir äldre. Längst bak finns ett språklexikon med ord på somaliska och swahili.

 

Här finns mycket glädje och värme, självklar respekt och mellan mänsklighet.

                                                                                           - BTJ Recension (Eva Lexell Törnblom)

Kugi älskar att fiska

 

 

"I den fjärde boken om den svenske pojken Kugi med rötter i Kenya, åker han med mamma och lillebror Guli från den svenska vintern på "skön, rolig och somrig semester" till kvinnliga släktingar i Kenya. 

Högersidorna är härligt livfulla helsidesillustrationer i färg, rika på lek och rörelse i sitt lätt naiva bildspråk.  Men berättelsen av författaren och illustratören Ali Abbyan är smittande varm och självklart livsbejakande och ger avspända inblickar i ett kenyanskt vardagsliv i hemmet.

 

Det är härligt att följa barnen i den positiva leken. I ån finns bara grod- och fiskyngel som de fångar i hinkar men barnen har väldigt roligt. Det utvecklas naturligt till bad i vatten och gyttja, klädtvätt och insmörjning med lera. Sen lerbadar de som flodhästar. Också relationen mellan barn och vuxna är skönt bejakande av kreativitet."

 

                                                                                           - BTJ Recension (Eva Lexell Törnblom)

 

Kugi älskar regn

 

 

"Kugi älskar regn är den tredje i serien om den afrikanska pojken Kugi. Illustrationerna är miljöbilder som ger en härligt inspirerande upplevelse av ett hem i Kenya.
 

Farmor Ayeyo leker med barnen och berättar roliga saker och idag får de lära sig hur man välkomnar regnet. Barnen beundrar henne och arbete och lek blandas när regnet kommer.

 

Tankeväckande att påminnas om värdet av regnvatten!

 

Jämförelser med Sverige görs och båda världarna beskrivs med positiv nyfikenhet och respekt.

Det finns en skön poesi i den enkla texten … Allt känns sinnligt och livsbejakande."

 

                                                                                       - BTJ Recension (Eva Lexell Törnblom)

 

 

Kugi älskar sin lillebror

 

"En rar liten pojke i förskoleåldern med afrikanskt ursprung ska få ett syskon. Han bor med sin mamma och är mycket glad att bli storebror. Mamma är hela hans värld och han är innerligt engagerad i processen.

 

Språket flyter lätt och det känns naturligt med storebror som berättare. Visst är det lite jobbigt när lillebror vill ha hans dinosaurier men det är en mycket positiv och kärleksfull skildring av hur det kan vara att bli och vara storebror. Man riktigt känner kärleken och stoltheten när Guli pekar på sin storebror och säger: "Min!"

 

                                                                             - BTJ Recension(Eva Lexell Törnblom)

Kugi älskar alfabetet

 

 

"Att Kugi älskar alfabetet är skriven med glädje och engagemang råder inget tvivel om. Apan Alice, elefanten Elna, sälen Selma och älgen Äril är några att nämna bland menageriet av djur och bokstäver. Stor och liten bokstav samsas med djuret på sidan, allt i milda färger mot vit botten.

 

I slutet av boken finns utrymme att själv träna på bokstäverna. Boken vänder sig främst till barn 3–6 år och önskan är att väcka nyfikenhet och glädje."

 

                                                                                          - BTJ Recension (Annika Andersson)

 

Kugi wuxuu jecel yahay Aliifbeetada

 

"Denna ABC bok är helt unik,  den är helt fantastisk. Det finns nog ingen annan somaliska ABC-bok av detta slag. Bilderna är intressanta, språket är av hög kvalitè, poetiskt och nästan rimmande och meningarna är roliga.  

 

En värdefull bok för att lära sig språket, uttal och viktigaste av allt  en viktig hjälpmedel för lärare  -att göra undervisningen intressant."

                                                              - Hemspråkslärare